onsdag 2 juni 2010

När får Ursula Nobelpriset?

En av mina älsklingsförfattare är Ursula K. Le Guin. Hennes språkkonst upphör aldrig att förtjusa mig, med sina klockrena, vackra och omtumlande formuleringar och tankegångar. Tyvärr tror jag inte att hon kommer att tilldelas Nobelpriset i litteratur, trots att jag tycker att hon vore en nog så värdig kandidat. Problemet är att hon oftast har skrivit i fel genre: fantasy, science fiction och/eller barnlitteratur. Risken finns att hon inte ens syns på Svenska Akademiens radar. Eller?

Några av mina favoriter

The Earthsea Cycle
The Left Hand of Darkness
Always Coming Home
Steering the Craft
Changing Planes

Läs mer på Ursula K. Le Guins egen hemsida

Ljuvliga underbara

Sitter vid frukostbordet med min äldsta dotter. Den yngsta är ute och far runt kvarteret på cykel, i väntan på att vi ska åka till dagis.

Dottern pratar och funderar. Hon undrar om krig, indianer och cowboys, atombomber och Indiana Jones, allt i en salig blandning. Själv försöker jag svara uppriktigt, lagom sakligt och inte alltför detaljerat på hennes frågor. Tänker att vi inte behöver gå för djupt in i det ofattbart hemska som människor kan utsätta varandra för. Och hur gammal är Harrison Ford egentligen? Inser med ett inre leende att tösen har sin första avståndsförälskelse.

Sedan tappar jag tråden när jag plötsligt verkligen får syn på flickan som sitter där framför mig. Hon lutar huvudet mot armen och ser på mig med sina stora vackra ögon. Hon tar andan ur mig. Så ljuvlig hon är. Intelligent och omtänksam. Ett kraftfullt temperament som spänner om allt från kärlek och engagemang till helig vrede. Vilken styrka hon har. Som jag älskar henne.

Jag överfalls av kärlek och utbrister, "Ljuvliga unge!". Dottern ruskar generat på sig. "Äh, mamma!" svarar hon förtrytsamt men ser ändå rätt nöjd ut.

Samtidigt rusar lillasyster in och meddelar att hon har hittat en lapp i vår brevlåda. Jag reser mig. Dags att duka undan frukosten.