fredag 28 maj 2010

Transformers

Varje självhjälpsexpert värd namnet kommer att tala om det för dig: du blir det du tänker. Med tankens kraft kan du omvandla dig, bli av med kilona, bli framgångsrik, vacker, lyckad och lycklig.

Å andra sidan måste du älska dig själv innan du kan älska någon annan. Självkänsla, självförtroende, tro på dig själv, du duger som du är. Eller hur?

På TV sprutar budskapen. Rynkkrämer, träningredskap. Makeovers, bantningspulver och piller. Du kan bli den du vill vara - och du vill framför allt inte vara den du är nu.

Visst är det något befriande och hoppfullt i att ständigt känna att det finns möjligheter, det är inte kört för mig, trots min medelålder och övervikt. Men skulle det inte vara minst lika befriande att vända blicken bort från naveln och strunta i sig själv ett tag? Blicka ut över omvärlden och ägna sig åt något annat?

måndag 24 maj 2010

Tre för tre



Ibland går du med lite för tung packning. Ryggsäcken får dig att knäa under vikten. Du går med blicken stint fästad i marken framför dina fötter, av rädsla för att snubbla och ramla. Du vet att om du skulle falla kommer du att bli liggande som en sköldpadda på rygg och aldrig ta dig på rätt köl igen.

Fjällandskapet är majestätiskt runt omkring dig, utsikterna svindlande hänförande. Men det ser du inte mycket av, där du knogar på, tyngd av ryggsäcken och plågad av skoskav.

Så kommer du till ett sankt och vattensjukt område. Du försöker balansera på tuvor och stenar för att slippa trampa ner i dyn och blöta ner dig. Den tunga ryggsäcken tvingar dig att vara försiktig, ta korta steg. Du har inte råd med några misstag. Men när du stannar till och och ser dig omkring inser du att du ändå, steg för steg har vinglat dig ut i ett träsk.

Framåt finns inga synliga alternativ. Bakåt ter sig leden helt annorlunda ut än när du gick där alldeles nyss och du ser ingen väg tillbaka. Det är bara för dig att bita ihop och ta steget ut i den sanka gyttjan. Det kalla myrvattnet sipprar in genom kängskaften. Möljan suger tar i dina fötter och du får slita för varje steg. När du väl tagit dig upp på fast mark är du dyngsur och utmattad. Du vill aldrig mer ge dig ut på obekanta stigar.

Men fjällvidderna lockar fortfarande och du bestämmer dig för att byta strategi i stället för att ge upp din dröm. Nu går du igenom din packning med forskande ögon. Byter de tyngsta sakerna mot lättare alternativ, tittar på varje pryl och frågar dig - tjänar den verkligen sitt syfte och gör den min vandring behagligare, lättare, tryggare?

Det visar sig att du har burit med dig en hel del alldeles i onödan. Och i många fall har du gjort alldeles för tunga val, trots att det finns en mängd lättare och mycket bättre alternativ. Bit för bit byter du ut din packning, tills den är fjäderlätt och fylld av saker som ger dig näring och kraft.

Nästa vandring går du med lätta steg och blicken lyft. Du tar in landskapet runt omkring och låter dig hänföras. Alternativa leder syns på långt håll och du kan i lugn och ro se dig omkring medan du går, njuta av upplevelsen och utan större besvär välja den väg som för dig närmare ditt mål.

***

Läs mer om lättpackning på www.fjaderlatt.se


Bild: Vistasdalen augusti 2009, copyright Åsa Pape